Energiebesparende voorzieningen meenemen in uw hypotheek

Als u een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kunt u een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als u energiebesparende voorzieningen financiert, mag u in 2021 tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u kunt lenen, blijven investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. Bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie. Uw inkomen moet wel minimaal € 33.000 zijn.

Energiebesparende voorzieningen: hoe werkt het?

Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, wordt dit bedrag in een bouwdepot gestort. Van te voren geeft u aan welke maatregelen u wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dient u de nota’s in en kan er uit het depot worden uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de EBV gerealiseerd zijn of het bouwdepot is verlopen, dan moet dit saldo worden gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.

Voorbeeld
U koopt een woning met een marktwaarde van € 300.000 en wil voor € 20.000 aan energiebesparende voorzieningen aanbrengen. U kunt maximaal een hypotheek van 106% van € 300.000 krijgen, oftewel € 318.000. 

Als u al een koophuis hebt

Als u een woning hebt met overwaarde, dan kan het een goede optie zijn om uw huidige hypotheek op te hogen of een tweede hypotheek op uw woning te sluiten. Ook als u geen overwaarde hebt op uw woning, kan u de hypotheek verhogen. Bij energiebesparende maatregelen mag er ook op een bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning gefinancierd worden. Als de verhoogde hypotheek gebruikt wordt voor woningverbetering is ook de rente die u hierover betaalt fiscaal aftrekbaar.
Lees meer over je woning verduurzamen met hulp van de gemeente of door middel van een consumptief krediet.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van De Energie Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief DER