Dat je met zonnepanelen op een duurzame manier energie kunt produceren is algemeen bekend. Maar hoe zit het eigenlijk met de productie en de recycling van deze zonnepanelen? In dit artikel leggen wij graag uit hoe De Energie Raadgever en de product Sunpower hiermee omgaan.
Afgelopen december kwam de NOS met een schokkend nieuwsbericht: “80 miljoen zonnepanelen in 2024 zijn een tikkende milieutijdbom”. In het artikel wordt ingegaan op de afvalstroom die op gang is gekomen door de enorme opkomst van zonne-energie de afgelopen jaren. Ieder jaar worden er in Nederland namelijk zo’n 10 miljoen nieuwe zonnepanelen op daken en in weilanden gelegd. Volgens schatting worden in 2030 in Nederland al ongeveer 250.000 zonnepanelen afgedankt waarbij de enige oplossing is: door de shredder halen. Hoogwaardige recycling waarbij kostbare grondstoffen worden teruggewonnen, is alleen mogelijk in de toekomst elk paneel 5 tot 10 euro duurder zouden maken Een ander bijkomend probleem is dat steeds meer mensen hun panelen vroegtijdig willen laten vervangen, omdat nieuwe exemplaren meer opbrengen. Deze economisch gezien goede redenen, dragen echter ook bij aan de steeds groter wordende afvalberg. (bron: NOS).
Oog voor het verduurzaming en recycling
Gelukkig werkt De Energie Raadgever samen met Sunpower voor haar panelen. Sunpower streeft naar een zogeheten gesloten kringloop: in alle stappen in het productieproces is nagedacht over duurzaamheid en het produceren van zo min mogelijk afval. Deze gesloten kringloop ziet er als volgt uit:
- Grondstoffen: SunPower werkt alleen samen met leveranciers die verantwoord omgaan met mens en milieu en controleren dit regelmatig.
- Materialen: SunPower maakt slimme keuzes over de materialen die worden gebruikt. SunPower zonnepanelen zijn vrij van giftige zware metalen zoals lood, zilver en cadmium. Dit is van groot belang voor de hergebruikmogelijkheden van zonnepanelen, want het gebruik van giftige stoffen resulteert in moeilijk te verwerken chemisch afval.
- Productie: door Sunpower is er hard gewerkt aan het minimaliseren van afval en verspilling in elke stap van het productieproces, inclusief vermindering van watergebruik en het streven naar restafval-vrije productielocaties. Deze productielocaties recyclen meer dan 99% van hun afval. Slechts 1% of minder wordt als restafval afgevoerd.
- Eindproduct: De zonnepanelen hebben een zeer korte energie-terugverdientijd. Dit is de tijd die een zonnepaneel nodig heeft om net zoveel energie te kunnen produceren als dat er verbruikt werd tijdens de productie, de gehele levensduur en de recycling. Voor de meeste zonnepanelen ligt de energie-terugverdientijd onder de 4 jaar. SunPower zonnepanelen doen dit gemiddeld in 1,2 jaar. Daarnaast hebben SunPower zonnepanelen een verwachte levensduur van meer dan 40 jaar wat inhoudt dat ze dus bijna 39 jaar volledig schone energie produceren. Kortom: meer energie voor een langere tijd met minder zonnepanelen, wat heel gunstig is voor de ecologische voetafdruk.
- Recycling: SunPower installateurs in Nederland dragen zorg voor het verzamelen en recycleren van afval van de installatiewerkzaamheden. SunPower zelf neemt gedurende de hele levenscyclus de verantwoordelijkheid voor hun producten en zorgt voor het bieden van geschikte hergebruiks- en recyclingopties.
- Cradle to Cradle keurmerk: SunPower’s gesloten-kringloop beleid is onder andere geïnspireerd door Cradle to Cradle. C2C houdt in dat de grondstoffen die tijdens de productie gebruikt worden volledig hergebruikt kunnen worden zonder hun waarde te verliezen. Dit betekent dat bijvoorbeeld gerecycled plastic van een zonnepaneel niet terugkomt in een inferieure toepassing zoals een parkbankje of verkeerspaaltje, maar opnieuw voor de productie van een zonnepaneel gebruikt kan worden. Zo wordt recycling geen downcycling maar upcycling.
Het is niet voor niks dat De Energie Raadgever heeft gekozen voor dit toonaangevende merk, Sunpower. Daarmee hebben wij een product dat een lange levensduur, de hoogste opbrengst, de beste garantie en het keurmerk Cradle tot Cradle heeft en waar zo min mogelijk kapot aan kan gaan. Op deze manier leveren wij duurzame producten met een zeer lange levensduur en een maximale opbrengst van energie. Een win-win-win situatie dus: goed voor de klant, goed voor u als adviseur én goed voor het milieu.